28 kwietnia 2022 r., Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ambasadą RP w Waszyngtonie oraz Polską Agencją Inwestycji i Handlu zorganizował webinarium: „Jak z sukcesem zaistnieć na rynku USA?, w którym wzięło udział ponad 100 przedsiębiorców reprezentujących różne branże polskiego sektora rolno-spożywczego.
Webinarium otworzyła Małgorzata Gośniowska-Kola, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR. Słowo wstępne wygłosiła Aleksandra Szachewicz, Radca w Wydziale Ekonomicznym Ambasady RP w Waszyngtonie.
Informacje dotyczące rynku amerykańskiego przedstawili eksperci:
Stany Zjednoczone Ameryki Północnej to rynek z ogromnym potencjałem dla polskich eksporterów żywności. W 2021 roku na rynek amerykański wyeksportowano z Polski ponad 295 tysięcy ton towarów rolno-spożywczych o wartości 612 mln euro.
USA jest głównym pozaunijnym odbiorcą polskiego eksportu wieprzowiny, ryb i przetworów rybnych oraz napojów spirytusowych. Rynek amerykański to również jeden z najważniejszych pozaunijnych kierunków polskiego eksportu słodyczy a także przetworów warzywnych, soków oraz piwa.
Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.